Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400

Internationale Dag van de Biodiversiteit: wat kan jij doen?

22 mei 2021

Vandaag is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Het moment om stil te staan bij hoe belangrijk het is om onze verschillende dier- en plantsoorten te beschermen. Want al deze soorten, groot en klein, hebben een belangrijke rol bij de leefbaarheid van onze planeet.

Mens en natuur in balans

Elke dag kun je iets doen om biodiversiteit in je eigen omgeving te stimuleren. Zo kun je jouw tuin of terras zo inrichten dat er ruimte is voor groen. Kies bijvoorbeeld voor een mooie duurzame houten schutting, gecombineerd met een groene haag. Ook wanneer je geen tuin hebt kun je bijdragen aan de biodiversiteit door bijvoorbeeld op je balkon groente in bakken te kweken.

Meer biodiversiteit in de stad

Om het verlies aan biodiversiteit terug te dringen en waar mogelijk te herstellen, slaan drie organisaties de handen ineen, waaronder NL Greenlabel waar Van Vliet Duurzaamhout bij is aangesloten. Zij gaan aan de slag met (meer) biodiversiteit in de stad. Doel is om te komen tot planontwikkeling die een positieve bijdrage levert aan de lokale ecologie en aan het welzijn en de gezondheid van de bewoners.

Een mooi voorbeeld van duurzaamheid middenin de stad zijn de wormenhotels die gebouwd worden met duurzaam hout van Van Vliet. Zo zijn in Rotterdam afgelopen jaar 10 hotels geplaatst en dit jaar zullen er nog eens 100 bij gaan komen. De bewoners dragen bij aan de duurzaamheid door groente- en fruitafval lokaal te composteren en werken samen aan een groen Rotterdam.

Biodiversiteit

Hakhout zorgt voor biodiversiteit

Het kastanjehout dat bij Van Vliet Duurzaamhout wordt verwerkt, wordt al decennialang beheerd volgens het hakhoutprincipe. Bij deze vorm van bosteelt worden de bomen elke vijftien tot twintig jaar net boven de grond gekapt. Vrijwel direct na de houtkap groeien scheuten uit de boomstronken die uitgroeien tot volwaardige bomen. Er is dus geen aanplant nodig. Door de snelle groei vormt het hakhoutperceel al snel na de houtkap een geschikte leefomgeving voor vlinders, vogels, vleermuizen en ook meerdere soorten planten.  Daarmee zorgt hakhout voor biodiversiteit. Hoe de duurzame cyclus van de tamme kastanje eruitziet, vind je op onze website. 

Ernst Jan, directeur bij Van Vliet Duurzaamhout: ‘Wij kiezen voor de beste oplossingen voor de lange termijn! Én wij hebben voor onze houtsoorten kastanje, eiken en douglas het duurzaamheidspaspoort met de allerbeste A-score in het beoordelingsrapport. Wij delen passie voor de natuur en dat dragen we uit in onze totale bedrijfsvoering.’

De VN hebben 22 mei uitgeroepen tot 'Internationale Dag van de Biodiversiteit'. De term ‘biodiversiteit’ verwijst naar de mate van variatie in leven en in dit verdrag verplichten VN-lidstaten zich om de biodiversiteit in hun land en ontwikkelingslanden te beschermen.

Terug naar het overzicht
Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.