Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400

Een royaal assortiment van duurzaam hout

Wij bieden verschillende duurzame Europese houtsoorten. Duurzaamheid zegt onder meer iets over de levensduur van hout. Hoe langer de levensduur is, des te beter de duurzaamheid. Er zijn in totaal vijf duurzaamheidsklassen waar bij klasse 1 staat voor houtsoorten met de langste levensduur.

Tamme kastanje (Castanea sativa Mill.)

Herkomst: Frankrijk, Engeland en Italië
Tamme kastanje (Castanea sativa Mill.)

Kastanjehout vinden wij misschien wel het ‘mooiste hout wat er is’. Het hout is namelijk van nature zeer duurzaam en valt in duurzaamheidsklasse 2 en is daarmee Europees hardhout. De hoge duurzaamheid komt mede doordat er veel looizuur in het (kern)hout zit en is zeer goed bestand tegen vocht. Bij buitentoepassingen zal het hout op natuurlijke wijze vergrijzen. Het is goed bewerkbaar en de toepassingsmogelijkheden van kastanjehout zijn daarmee oneindig in zowel ronde, gekloofde en bezaagde vorm. Ronde en gekloofde palen zijn uitermate geschikt als bijvoorbeeld rasterpalen of schapenhekken en het bezaagde kastanje wordt veel gebruikt als constructiehout. De vierkante palen en balken worden rustiek bezaagd waardoor het hout een prachtige natuurlijke uitstraling heeft.

Terug naar duurzaamheid

Eiken (Quercus)

Herkomst: Frankrijk
Eiken (Quercus)

Ons eikenhout, afkomstig uit Frankrijk, valt in duurzaamheidsklasse 2-3 en is daarmee Europees hardhout. Eikenhout laat zicht goed bewerken en kent daarmee veel verschillende toepassingsmogelijkheden zoals constructie- en meubelhout. Het hout heeft een geheel eigen karakter met een mooie ‘vlamtekening’. Het kan onbehandeld gebruikt worden waarbij het in de open lucht in de loop der jaren op geheel natuurlijke wijze licht zal vergrijzen. Eikenhout wordt standaard vers en fijn bezaagd geleverd.

Door het hoge looizuurgehalte kunnen metalen corroderen waardoor het, net als bij kastanjehout, bij eikenhout van belang dat de juiste keuze wordt gemaakt met bevestigingsmaterialen. Wij adviseren u graag over welk materialen u het beste kunt gebruiken.

Terug naar duurzaamheid

Douglas (Pseudotsuga menziesii)

Herkomst: Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe
Douglas (Pseudotsuga menziesii)

Het van de Douglas spar afkomstige hout valt in duurzaamheidsklasse 3-4. Het hoge hars gehalte in het hout maakt het een van de duurzaamste Europese naaldhoutsoorten. Het spinthout is bleekbruin en het kernhout roodbruin. Het hout is geschikt buitengebruik en bovengrondse doeleinden zoals schuttingen en overkappingen.

Terug naar duurzaamheid

Lariks (Larix decidua)

Herkomst: Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe
Lariks (Larix decidua)

Larikshout valt in duurzaamheidsklasse 3-4. Het hoge hars gehalte in het hout maakt het een van de duurzaamste Europese naaldhoutsoorten. Het heeft een lichte geelbruine kleur. Lariks is zeer geschikt als constructiehout en wordt daardoor veel gebruikt voor bijvoorbeeld overkappingen en schuren.

Lariks en Douglas worden gemengd in ons assortiment geleverd aangezien de kenmerken en duurzaamheid gelijkwaardig zijn. Ook in de bossen staan beide soorten vaak gemengd in de bosopstanden.

Terug naar duurzaamheid

Robinia (Robinia pseudoacacia)

Herkomst: Hongarije
Robinia (Robinia pseudoacacia)

Robinia is een van de meest duurzame Europese hardhoutsoorten en valt in duurzaamheidsklasse 1-2. Het kernhout is licht bruingroen gekleurd en bevat een hoog looistofgehalte. Robinia heeft een grillig karakter en wordt in geschuurde vorm veel gebruikt voor bijvoorbeeld speeltoestellen. Ook worden Robinia palen veel gebruikt als rasterpalen.

Terug naar duurzaamheid

Vuren (Picea abies)

Herkomst: Nederland
Vuren (Picea abies)

Het hout van de Fijnspar is witachtig van kleur en valt in duurzaamheidklasse 4-5. Vuren palen gaan in de buitenlucht niet lang mee en zijn daarmee geschikt voor tijdelijk toepassingen. Bijvoorbeeld als boom- of perkoenpaal.

Terug naar duurzaamheid
Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.