Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400

Wormenhotels van duurzaam hout

Afgelopen jaar werden in Rotterdam 10 wormenhotels geplaatst in verschillende wijken. Dit jaar zullen er nog 100 bij gaan komen en worden gebouwd met duurzaam hout van Van Vliet. Waarom vind je deze wormenhotels in Rotterdam?

In een groot gedeelte van Rotterdam wordt het groente- en fruitafval (GF) niet gescheiden ingezameld. Hierdoor is er vraag naar lokaal composteren en zo werden tien wormenhotels als proef geplaatst in particuliere tuinen en openbare ruimte. Op deze manier dragen bewoners bij aan de duurzaamheid door hun groente- en fruitafval lokaal te composteren en naast dat het duurzaam is, draagt het ook bij aan sociale contacten. Buurtbewoners komen op een andere manier met elkaar in contact en werken samen aan een groen Rotterdam.

Ter plekke wordt het organische afval uit de huishoudens gecomposteerd. De kringloop blijft klein en het levert een nuttig eindproduct op: compost. Ook worden er compostworkshops georganiseerd door het milieucentrum en ieder wormenhotel heeft een eigen hotelier: de contactpersoon voor de deelnemende huishoudens en aanspreekpunt in de wijk.

Wachtlijst

De proef is positief verlopen en er is een wachtlijst van 27 ‘straten’ die ook graag een wormenhotel willen. Van Vliet duurzaamhout zal hiervoor het hout leveren en de hotels worden gebouwd voor een periode van 15 jaar. Maar stel, een wormenhotel gaat vijf jaar mee dan kan er per hotel een ruim 23.500 kg GFE verwerkt worden. Voor de voorgestelde 100 wormenhotels is dat dus: 2,3 miljoen kilogram gecomposteerd afval (en 6,9 miljoen kilogram over een periode van 15 jaar). Kilogrammen die niet met de vuilniswagen hoeven worden opgehaald, die niet hoeven te worden verwerkt en het levert bovendien kilogrammen hoge kwaliteit compost op die gebruikt kunnen worden in (volks)tuinen en geveltuinen.

Het gehele artikel lees je op de site van Rotterdams milieucentrum.

Fotograaf: Tom Pilzecker

Terug naar het overzicht
Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.