Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400

Wat betekent duurzaamheid nu eigenlijk?

Al sinds de oprichting van Van Vliet Duurzaamhout is de organisatie gestoeld op duurzaamheid. “Van Vliet Duurzaamhout heeft de wens om het principe van duurzaamheid breder onder de aandacht te brengen bij klanten. “Vanuit mijn afstudeerproject voor de opleiding Bedrijfskunde, heb ik onderzoek gedaan naar hoe we klanten meer bewust kunnen maken van duurzaamheid”, vertelt Dirk Achterberg, inmiddels vaste medewerker.

“Mijn onderzoek richtte zich op het beter toonbaar maken van duurzaamheid. Om daar iets over te zeggen, heb ik onderzoek gedaan naar onder andere klanten uit de recreatie- en overheidssector. Daaruit bleek dat het overgrote deel van onze klanten duurzaamheid belangrijk vindt, maar wat precies duurzaamheid betekent voor de producten en de manier van ondernemen, is voor veel klanten niet helder. Voor ons dus van belang om ons verhaal beter uit te leggen.”

Lees meer

Hakhoutprincipe is een duurzame vorm van houtproductie

Van Vliet Duurzaamhout is op vele facetten met duurzaamheid bezig. Het hout wordt duurzaam geproduceerd en wordt van dichtbij gehaald. Zo is er minder vervuiling en verspilling als je kijkt naar zaken als vervoer. Het kastanjehout dat afkomstig is uit Engeland, Frankrijk en Italië wordt beheerd volgens het hakhoutprincipe. Elke vijftien tot twintig jaar worden de bomen op de hakhoutstoven gekapt. Uit de stronken groeien vrijwel direct nieuwe scheuten die uitgroeien tot bomen. Nieuwe aanplant is niet nodig, het hout vernieuwt zichzelf. Kastanjehout gaat afhankelijk van de toepassing ongeveer 15 tot 20 jaar mee, daarna kan het in de natuur biologisch worden afgebroken. Tegen de tijd dat er vernieuwing nodig is, zijn de bomen ook weer volwassen en begint de cyclus opnieuw. De natuur doet haar werk.

Hout kent geen CO2-uitstoot

Het unieke van hout is dat het een natuurlijke grondstof is waar de bron, de boom, zorgt voor CO2-omzetting. Dirk: “Een boom heeft CO2 nodig om te kunnen groeien en zorgt ervoor dat CO2 wordt omgezet naar zuurstof waarbij koolstof in het hout wordt vastgelegd. Hout draagt bij aan het verminderen van het broeikaseffect en CO2-reductiedoelstellingen. We hebben gewerkt aan een rekenmethode dat inzichtelijk maakt  dat bij gebruik van hout een negatieve CO2-uitstoot mogelijk is. Die berekeningen gaan we koppelen aan offertes, orderbevestigingen en facturen.

Download CO2 en hout

Duurzaamheidspaspoort NL Greenlabel

NL Greenlabel is expert in het meetbaar maken van de groene omgeving. Elke schakel in de totale keten wordt door NL Greenlabel beoordeeld. “Het is ontzettend mooi dat we wederom het duurzaamheidspaspoort hebben gekregen. NL Greenlabel heeft een meetmethode ontwikkeld waarbij wordt aangetoond hoe duurzaam producten van toeleveranciers daadwerkelijk zijn. Dat geeft echt een meerwaarde bovenop de andere keurmerken en certificaten.”

Terug naar het overzichtLees verder over duurzaamheid