Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400

Veilige oversteek voor dassen

Door de versnippering van natuur hebben we de das lang niet meer gezien in Nederland. Inmiddels rukt de marterachtige weer aardig op en zien we hem ook op de Heuvelrug. Maar de oversteek van het ene gebied naar het andere gaat niet altijd goed: de afgelopen periode zijn er bij Driebergen twee dassen doodgereden. “Dieren hebben de drang om gebieden terug te veroveren die vroeger wél toegankelijk waren. Ze steken dan zomaar over en komen wel eens in aanraking met een auto. Dat maakte het noodzakelijk om een dassentunnel te graven onder de weg door bij de Traay in Driebergen”, vertelt Rob Veenbrink van het Utrechts Landschap.

Dassengaas tegen scherpe klauwen

“Op de hotspot hebben we een dassenraster geplaatst om de dieren te begeleiden naar de dassentunnel. Het hekwerk is geplaatst in samenwerking met Van Vliet Duurzaamhout, met wie we al sinds de jaren tachtig een goede relatie hebben”, legt Rob uit. “Dassen zijn grote roofdieren met scherpe klauwen. Als ze een obstakel tegenkomen, graven ze eronderdoor. Het raster aan twee kanten van de tunnel moet dus wel dassenbestendig zijn. Dit raster van Tornado gaas is een type raster dat geschikt is om dassen te weren. Het gaas wordt een stukje in de grond gegraven en heeft een smalle maasbreedte waar de das niet doorheen kan. ”

Klaar-over

Als Boswachter Beheer is Rob Veenbrink verantwoordelijk voor een deel van de natuurgebieden in de provincie Utrecht. “Mijn collega's en ik zetten ons in voor alle bomen, planten en dieren die geen stem hebben, maar wel recht op een plekje op deze mooie aardbol. Ecoducten en grote wildtunnels zijn aangelegd om ervoor te zorgen dat de versnipperde gebieden weer aangesloten worden. Zo houden we de diversiteit van alle soorten in stand en vergroten we die waar het kan. De dassentunnel bij Driebergen dient als klaar-over, maar is nog even wennen. Het gebruik van de tunnel zal gemonitord worden door een camera en wat zand in de tunnel om sporen te kunnen zien.”

Mountainbikers voor de das

De rol die mountainbikeclub MTB Utrechtse Heuvelrug in dit verhaal speelt, is bijzonder. Er is veel te doen over MTB’ers die dwars door de natuur crossen, maar deze MTB-club houdt van de natuur en trekt zich het dierenleed aan. Zozeer dat zij de aanleg van de dassentunnel financierden. “De fietsclub heeft uitgestippelde routes door het gebied gekregen waarvoor fietsers een vignet kopen. Van de opbrengst verzorgen wij het onderhoud van de routes en van de natuur. Deze steun uit onverwachte hoek is heel mooi.”

Productinformatie

Benieuwd naar de producten die we hebben gebruikt voor de realisatie van het dassenraster? Hieronder een overzicht:

Terug naar het overzicht
Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.