Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400

Reële zoektocht naar duurzaamheid zonder luxe te laten

Hugo KennisTV-kok Hugo Kennis probeert zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. In zijn moestuin verbouwt hij zijn eigen groente, met zonnepanelen regelt hij zijn stroomvoorziening, hij vangt regenwater op voor de moestuin en zorgt voor zijn eigen afvalverwerking. “Ik onderneem een reële zoektocht naar duurzaamheid zonder de luxe van het leven te laten. En via mijn werk probeer ik anderen te inspireren en iets mee te geven van mijn zoektocht. Ik vind dat belangrijk, want eerlijk gezegd vind ik dat de mensheid vooral de wereld aan het slopen is.”

Hugo kan zich storen aan zogenaamde foodtrends die inspelen op de gezondheid maar tegelijk bijzonder slecht zijn voor het milieu. “Neem avocado’s. In 2018 werden 16 miljoen avocado’s verscheept naar Nederland; krankzinnig! Weet je wel hoe we het milieu belasten met deze foodtrend? Voor elke kilo avocado is 1000 liter water nodig. Dat terwijl bijvoorbeeld onze broccoli van Nederlandse bodem slechts 110 liter nodig heeft per kilo en vele malen voedzamer is. En dan palmolie”, vervolgt Hugo. “Zeer geliefd onder veganisten. Weet je dat er wereldwijd jaarlijks 47 miljoen ton palmolie geproduceerd wordt? Voor het vergaren van al deze miljoenen liters palmolie worden er ontelbare hectares regenwoud gekapt. Elk uur wordt er voor een oppervlakte van 300 voetbalvelden aan oerwoud gekapt om plaats te maken voor palmolieplantages. Bewust kies ik in mijn recepten voor alternatieven die minder milieubelastend zijn.”

Als kind wilde ik boer worden

“Met de mogelijkheid te koken met groente uit mijn eigen moestuin, valt alles wat ik toe nu toe gedaan heb helemaal op z’n plek”, aldus Hugo. Zijn opa was jager, zijn oma maakte van het wild dat opa schoot de heerlijkste gerechten. “Ik vond dat fascinerend, dat je iets vanuit de natuur zelf helemaal kon klaarmaken. Hij wilde als kind het liefst boer worden. “Ik mocht van mijn moeder een stukje tuin gebruiken. Daar liet ik groenten groeien maar ik hield ook dieren.” Lachend: “Toen ik elf jaar was had ik 411 cavia’s die ik verkocht aan dierenwinkels.” Uiteindelijk koos hij voor de koksschool, werkte in restaurants en deed vervolgens de toneelopleiding. Na rollen in musicals en de televisieserie Spangas, kreeg hij de mogelijkheid TV-kok te worden.

Gedeelde filosofie over duurzaamheid

“Van RTL kreeg ik de vraag of ik interesse had in het maken van een kookprogramma met groenten uit mijn eigen moestuin. Het leek me geweldig, maar de moestuin moest er eerst komen. En die kwam er, binnen één week! Met de producent ging ik naar de beurs Tuinidee. Daar zag ik de producten van Van Vliet Kastanjehout en ik was meteen verkocht. Inmiddels ben ik verhuisd en heb ik een grotere moestuin, lopen er kippen en ook hier is alles afgezet en aangelegd met duurzaam hout van Van Vliet. We hebben dezelfde filosofie als het gaat om duurzaamheid. Dus dat klikt gewoon. Prettig ook dat er meegedacht wordt over de aanleg en het ontwerp. En uiteraard ziet het er mooi uit.”

“Ik hoop dat mensen met het kijken naar mijn programma’s wat bewuster worden van de mogelijkheden die Nederlandse producten bieden. Vis, vlees, groente; het is hier allemaal dichtbij en van fantastische kwaliteit. Ik wil graag actief mijn zoektocht naar duurzaamheid uitdragen met het doel ook anderen te inspireren. Als dat lukt, dan ben ik in mijn missie geslaagd.”

Gebruikte materialen in de moestuin van Hugo Kennis

  • Kastanje shutterschermen met kastanje vierkante palen
  • Kastanje schapenhek (Frans 120 cm hoog) met gekloofde kastanje palen
  • Kastanje veldpoortjes
  • Eiken planken en kastanje palen voor de moestuinbakken
  • Eikenhout en kastanje palen voor kippenhok
  • Heidemat
  • Boomstam picknicktafel in het boomgaardje

De moestuin is aangelegd door Leuverink Tuinen, een vaste klant van Van Vliet.

Terug naar het overzichtLees verder over duurzaamheid