Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400

Pergola in de stijl van toen

Huis Doorn is een van de oudste buitenplaatsen vlakbij de stad Utrecht. In het landschapspark en het kasteel zijn nog veel authentieke elementen te vinden. De pergola die onlangs is geplaatst in de rozentuin van Auguste Victoria, de vrouw van de laatste keizer van Duitsland, moest dan ook perfect passen bij de sfeer en stijl van toen. Eijkelboom, gespecialiseerd in onderhoud van buitenruimtes, kreeg de opdracht en Van Vliet Duurzaamhout leverde de materialen en dacht mee over de constructie.

Pergola van tamme kastanje

“Toen de vraag kwam om de pergola te bouwen, dachten we meteen aan Van Vliet Duurzaamhout”, vertelt Hubert Peters, projectcoördinator bij Eijkelboom. Dit bedrijf verzorgt onder meer groenvoorziening voor met name diverse overheden, zoals het onderhoud van gemeentegroen. “Voor het Rijksvastgoedbedrijf verzorgen wij het onderhoud van de defensieterreinen, zoals bij Huis Doorn. Een timmerman van Van Vliet Duurzaamhout en één van onze timmermannen hebben de pergola samen gebouwd. Helemaal van hout van de tamme kastanje, zoals dat vroeger ook gebeurde. Er stond op de plek waar we de pergola bouwden een houten constructie waar rozen tegenaan groeiden. Deze zijn door vrijwilligers eerst gesnoeid, voorzichtig uitgegraven en ingekuild. Wij hebben de rozen allemaal weer teruggezet en daarmee zijn de verschillende soorten allemaal behouden. Het was een bijzonder project, mede door de locatie, het verhaal en de duurzame manier van werken.”

Twintigjarige samenwerking

De goede samenwerking tussen Eijkelboom en Van Vliet Duurzaamhout bestaat al zo’n twintig jaar. “We kunnen vlot schakelen. Ik kan altijd even bellen voor overleg, dat werkt prettig. Het meest recente project is de aanleg van een schoolplein bij een ecologische school in Almere. We hebben veel beplanting toegepast op het schoolplein en klimplanten geplaatst tegen de gevel van het gebouw, dat voor een groot deel uit hout is opgetrokken. Van Vliet Duurzaamhout leverde rondhouten palen voor de fietsenstallingen, met pennen en gaten, zodat je het meteen in elkaar kunt zetten.”

Aan alle kanten duurzaam

“Wij doen veel aan duurzaamheid en dat is niet alleen omdat klanten er vaak om vragen. We benaderen duurzaamheid heel breed: bij ons werken mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en wij zorgen ervoor dat onze machines zoveel mogelijk elektrisch zijn. Ons werk ligt tenslotte in de natuur en daar zijn we zuinig op.”

Productinformatie

Benieuwd naar de producten die we hebben gebruikt voor de realisatie van de pergola? Hieronder een overzicht:

Terug naar het overzicht
Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.