Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400

NL Greenlabel: keuzes maken die leiden tot een betere wereld

“Gelukkig krijgt groen steeds meer aandacht. Maar nog altijd worden tuinen, buitenruimtes, het groen in woonwijken, parken en bedrijven aangelegd met materialen die niet altijd duurzaam zijn. Soms worden materialen gebruikt die onnodig slecht zijn voor het milieu. Dat moet anders kunnen, en gelukkig kan het ook anders. Dat zien wij terug in de bijna 200 bedrijven die zich hebben aangesloten bij NL Greenlabel en in het feit dat we met NL Greenlabel steeds meer bereiken in de politiek”, vertelt tv-presentator, ondernemer, hovenier en tuinontwerper Lodewijk Hoekstra.  

Lodewijk Hoekstra richtte samen met Nico Wissing in 2010 NL Greenlabel op. “Nico is zeer ervaren in duurzaam en innovatief tuin- en landschapsontwerp. We vullen elkaar goed aan en we delen dezelfde visie als het gaat om duurzaamheid. Ons doel is om bedrijven, overheden en inwoners te helpen bewust en respectvol om te gaan met de natuur in de leefomgeving. NL Greenlabel maakt duurzaamheid meetbaar. Neem de internationale keurmerken FSC en PEFC, die zijn ontzettend belangrijk want die maken de duurzaamheid van hout aantoonbaar. Maar met NL Greenlabel gaan we een stap verder. Wij kijken integraal naar het product, de gebruiksduur, energieverbruik en bijvoorbeeld transport. Wij maken de totale keten inzichtelijk, want je kunt nog zo’n fantastisch ‘groen’ product hebben, als bijvoorbeeld het vervoer of de verpakking van het materiaal slecht is voor het milieu kun je vraagtekens zetten bij de term duurzaamheid. Onze duurzaamheidspaspoorten maken inzichtelijk hoe duurzaam de producten en de toeleveranciers werkelijk zijn.”

Fan van kastanjehout

“Wij zijn heel trots op partners als Van Vliet Duurzaamhout. Zij bieden niet alleen houtsoorten met een lange levensduur, maar ze halen het hout van dichtbij uit Nederland, Frankrijk, Engeland en Italië. Bovendien werken zij samen met bedrijven die verantwoord omgaan met bosbeheer”, vervolgt Lodewijk. “Niet voor niets ben ik fan van hun kastanjehout en de zogenoemde schapenhekken.”

De wereld beter achterlaten voor onze kinderen

NL Greenlabel heeft in de afgelopen 10 jaar veel bereikt. De aangesloten organisaties delen dezelfde missie: de wereld groener en schoner achter te laten voor onze kinderen. “Wij helpen producenten, leveranciers, kwekers, maar ook gemeenten en projectontwikkelaars met het maken van keuzes die leiden tot een betere wereld. Zo zijn wij met al onze partners groot voorvechter van natuur-inclusief bouwen. Dat betekent bijvoorbeeld bij nieuwbouwprojecten direct zaken meenemen als groene daken, energieopwekking en natuur in de buurt. Samen met Ballast Nedam hebben we een petitie voor natuur-inclusief bouwen ontwikkeld dat nu de aandacht heeft van minister de Jonge. Het is ontzettend mooi dat we dit hebben weten te bereiken”, aldus Nico Wissing.

Duurzaamheid, biodiversiteit en aandacht voor groen

Nico en Lodewijk houden duurzaamheid, biodiversiteit en aandacht voor groen met NL Greenlabel op de kaart. Daarnaast maakt Lodewijk diverse tv-programma’s waarin deze thema’s altijd de rode draad vormen. “In het programma ‘Lodewijks groene geluk’ hebben we een schoolplein vergroend. Hier was Van Vliet Duurzaamhout partner in. Mooi hoe we daar samen het plein hebben vergroend en een prachtige natuurlijke uitstraling hebben  gegeven. Ik vind het belangrijk om zo vroeg mogelijk kinderen bewust te maken van het belang van de natuur. Het is niet vijf voor twaalf maar half drie! We moeten echt met elkaar aan de slag om de aarde te redden.”

Van Vliet Duurzaamhout en NL Greenlabel

Ernst-Jan Damen, mede-eigenaar Van Vliet Duurzaamhout: “NL Greenlabel helpt bij het meetbaar maken van duurzaamheid en dat is voor ons heel waardevol. Onze producten hebben het Duurzaamheidspaspoort van NL Greenlabel. Dit paspoort is gebaseerd op een samenhangende beoordeling van de productiefase, de gebruiksfase en de circulariteit van ons hout. Dat geeft dus een heel compleet beeld. We merken dat steeds meer van onze opdrachtgevers zoals projectontwikkelaars, overheden, de recreatiesector maar ook hoveniers en architecten steeds meer waarde hechten aan producten die bewezen duurzaam zijn. Wij zijn blij met het partnership dat we hebben met NL Greenlabel.”

Onze visie op duurzaamheid

Terug naar het overzicht
Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.