Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400

Kastanjehouten palen Van Vliet onderdeel architectuurexpositie Venetië

De kastanjehouten boompalen van Van Vliet Duurzaamhout zijn onderdeel van de unieke Internationale Architectuurtentoonstelling ‘La Biennale di Venezia’. Op deze tweejaarlijkse internationale architectuurexpositie komt een groot internationaal publiek kijken naar bijdragen van landen over de hele wereld. De expositie is te zien tot 21 november 2021 in een oude bierfabriek in een bakstenen industrieel complex in Giudecca, een eiland ten zuiden van Venetië.

Er is op deze tentoonstelling een publiek parallelprogramma waar Studio Wild een bijdrage leverde aan het Nederlands Paviljoen. Studio Wild werd uit een groot aantal bureaus door het Nieuwe Instituut en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie geselecteerd om mee te doen met de Nederlandse delegatie.  

Oprichters van Studio Wild, Jesse van der Ploeg en Tymon Hogenelst, borduurden voort op het overkoepelende thema 'How will we live together?'. “Hoe kunnen we samenleven in combinatie van maatschappelijke thema’s zoals migratie, acceptatie van geaardheid en Black Lives Matter?”, vertelt Jesse. “De deelnemende architecten waren vrij om hun visie te laten zien op de Nederlandse invalshoek 'Who is we', vult Tymon aan. “Wij kozen als hoofdthema mensen in de natuur en de gevolgen voor het ecosysteem. Wie de ‘wij’ zijn in dit thema, vormt het beginpunt van ons project Forbidden Garden.”

Verboden planten

Forbidden Garden gaat over de manier waarop mensen zich verhouden tot de planten- en dierenwereld. Een door de EU opgestelde lijst met 35 verboden planten vormt de basis. “Deze planten zijn hier eeuwen geleden naartoe gebracht om hun sierlijke uiterlijk of potentiële economische waarde. Nu worden steeds meer onwenselijke eigenschappen onderschreven en mogen ze hier van de EU niet meer groeien omdat ze inheemse soorten bedreigen. Over die thematiek, dat de mens een lijn verzint waarbinnen planten zich wel of niet mogen vertonen, willen wij de discussie oproepen en tot uiting brengen in deze expositie”, aldus Jesse.

Kastanjehouten omheining

De Forbidden Garden laat een traditionele ommuurde tuin zien zoals de mens het landschap door de geschiedenis heen heeft vormgegeven. “Het overgrote deel van het vasteland is een enorm landbouwbedrijf geworden. Om die reden gebruiken we materialen die typisch zijn voor de landbouw. De omheining is gemaakt van de kastanjehouten palen, omhuld met blauw landbouwdoek dat, net als kastanjehout, karakteristiek is voor Italië. Op zoek naar bijzonder kastanjehout kwamen we al snel bij Van Vliet Duurzaamhout terecht. We vonden hun kastanjehout meteen te gek en zijn heel erg blij met Van Vliet als sponsor; deze steun is heel belangrijk voor een artistiek project. Van Vliet heeft ons geleerd dat kastanjehout door de Romeinen voor bijna alles gebruikt werd. Daardoor is het door heel Europa verspreid: overal waar de Romeinen geweest zijn, zie je kastanjebomen. De 25 houten palen waarmee Van Vliet ons sponsort, zijn ook nog eens geïmporteerd uit Italië en passen perfect in het verhaal van onze tuin.”

Kastanjehouten palen Van Vliet Duurzaamhout onderdeel architectuurexpositie Venetië

Plantenpaspoort

In een grote lange hal staat de bijna paviljoenachtige omheining rondom de tuin van Studio Wild. In twee grote bergen aarde staan zeven verboden planten die zijn uitgelicht met theatrale spots; een spannende sfeer die het gevoel van de verboden tuin weergeeft. “De gebruikte planten komen uit de botanische tuin in Padova, de oudste ter wereld. Deze planten hebben een paspoort nodig om de grens over te mogen, want je mag ze in Europa niet kweken, vermeerderen, kopen of verkopen. De botanische tuin, een van onze partners, mag dat wel en heeft de planten in Italië laten groeien. Zo zijn de verboden planten in Venetië gekomen.”

Geraakt door het verhaal

“Wanneer je de expositie bezoekt, krijgen de planten een stem die via een podcast wordt uitgezonden, te beluisteren via een QR-code op de flyer die je bij de expositie ontvangt. Je wordt geraakt door het verhaal: de planten, met ieder hun eigen identiteit, vertellen over hun geschiedenis, het leven en hoe deze wordt beïnvloed door de mensheid”, zegt Wendy, adviseur marketing en communicatie bij Van Vliet Duurzaamhout. “We zijn trots dat we een bijdrage kunnen leveren aan deze mooie tentoonstelling.”

De tuin is te bezoeken vanaf 29 augustus 2021 bij Spazio Punch, Giudecca, Venetië.

Meer informatie

Productinformatie

Benieuwd naar de producten die we hebben gebruikt voor de realisatie van architectuurexpositie Venetië? Hieronder een overzicht:

Terug naar het overzicht
Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.