Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400

Kastanjehout als bouwmateriaal; studenten leren biobased materialen gebruiken

De bouw is nog altijd een traditionele sector. Beton en baksteen zijn nauwelijks weg te denken. Maar er zijn zoveel alternatieven. “Tijdens de minor ‘CO2 negatief ontwerpen’ leren studenten met andere materialen te werken”, vertelt docent Iwan Westerveen. “Zo krijgen zij steeds meer kennis over biobased materialen en worden zij ambassadeurs voor Biobased Bouwen. Ze gaan straks met nieuwe kennis het werkveld in. Daarmee kunnen zij vooroordelen wegnemen die bij de traditionele bedrijven nog over biobased materialen bestaan.”

Praktijkervaring om mee te nemen naar het werkveld
In het vierde jaar van hun opleiding kiezen de studenten van Avans Hogeschool een minor. De studenten hebben daarbij vrije keuze, dat betekent dat de minor ‘CO2 negatief ontwerpen’ door studenten van verschillende opleidingen en onderwijsinstellingen wordt gevolgd. “Dit jaar zijn het wel voornamelijk Avans studenten”, vult bouwkunde student Daphne aan. “Deze minor heeft een mooie afwisseling tussen praktijk en ontwerp. Door corona heb ik weinig praktijkervaring op kunnen doen tijdens stages. Ik vind het fijn om die ervaring nu alsnog op te doen.”

Ook Lenn volgt de minor als onderdeel van zijn studie bouwkunde aan Avans Hogeschool.  Hij wil na zijn studie graag de uitvoering in en vindt het daarom interessant om materialen te leren kennen. Daarmee heeft hij straks in de uitvoering een voorsprong. “Veel bedrijven werken nog met traditionele materialen en missen kennis over biobased materialen. De wet- en regelgeving helpt ook niet mee om andere materialen te kiezen. Door de manier waarop sommige berekeningen gemaakt worden, scoren biobased materialen soms hetzelfde als beton.”

Van de ontwerptafel naar prefab-bouw
Vorig jaar hebben de studenten tijdens de minor een buurtschuur ontworpen. In de eerste twee weken van dit jaar heeft de groep van Daphne en Lenn deze buurtschuur (in kleinere variant) gemaakt van snel hernieuwbare materialen. Door erin te zagen, te boren, te schroeven, eraan te voelen, er op te staan etc. leren de studenten de materialen waar ze later in de minor mee gaan ontwerpen beter kennen. De studenten hadden zelf nog nauwelijks gebouwd. “Je onthoudt de materialen die je in handen hebt gehad veel beter dan de materialen waarover je alleen gelezen hebt,” legt Daphne uit.

In totaal zijn er ongeveer 25 soorten materiaal in het gebouw verwerkt. Zoveel mogelijk onbehandeld en van dichtbij. Het onbehandelde kastanjehout van Van Vliet Duurzaamhout is gebruikt voor de rails, alle glaslatten, de goten, de nok van het dak en de aftimmering van de dakrand. Op een deel van het dak zijn cassettes van kurk geplaatst met sedum. Omdat het dak een helling heeft zijn die cassettes vastgezet met klemmen, ook die zijn van kastanjehout.

Effect van tijd op het materiaal
De buurtschuur staat een halfjaar bij de bouwschool in Breda, daarna komt hij naar Avans in Tilburg. Zo kunnen de studenten ook zien hoe het materiaal er na verloop van tijd uitziet. Het is niet helemaal wetenschappelijk, maar helpt de studenten wel degelijk om een beeld van de mogelijkheden van het materiaal te krijgen. Het kastanjehout bijvoorbeeld is ook liggend toegepast. Dat zal geen 20 jaar meegaan. Maar dat hoeft natuurlijk ook niet altijd. In deze setting kunnen we dat soort dingen uitproberen.

 

Terug naar het overzicht