Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400

Harmonie tussen mensen, planten en dieren

Natuur, erfgoed en landschap. Die drie aspecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Het is onze missie deze drie te beschermen, daarbij is het ons doel ervoor te zorgen dat dieren er goed kunnen leven en dat mensen optimaal kunnen genieten. We streven naar harmonie tussen mensen, planten en dieren. Daar doen we dagelijks ons uiterste best voor”, vertelt Joris Hellevoort, boswachter bij het Utrechts Landschap.

De samenwerking tussen Van Vliet Kastanjehout en het Utrechts Landschap gaat al meer dan 25 jaar terug. “Destijds was Van Vliet vooral onze belangrijkste leverancier van het kastanjehout dat wij gebruikten. Kastanjehout is duurzaam en heeft geen chemische bewerking nodig om lang mee te gaan. In de loop der jaren is onze samenwerking gegroeid en levert Van Vliet eigenlijk alles aan materialen en objecten zoals meubels die duurzaam zijn en goed bij de omgeving passen.”

Bezoek in goede banen leiden

“Ik denk dat de gemiddelde bezoeker niet beseft welke inspanningen we allemaal verrichten om ervoor te zorgen dat onze natuur behouden en tegelijk toegankelijk blijft voor mensen. Wij proberen onder andere het bezoek in goede banen te leiden zonder dat er een onvriendelijk hek staat. We kiezen bijvoorbeeld voor schapenhekwerken of post- en railafzettingen die meebewegen met het landschap. De medewerkers van Van Vliet begrijpen precies wat wij bedoelen en zoeken oplossingen die passen bij onze wens om de natuurlijke uitstraling te behouden”, aldus Joris.

Om van de natuur te genieten, moeten we haar beschermen

Joris en zijn collega’s zijn 24 uur per dag in touw om de natuur te beschermen. “Nederland is een vol land. Het is belangrijk dat we mens en dier een beetje begeleiden om natuur te behouden. Niet iedereen heeft daar overigens evenveel begrip voor. Als we een stukje gebied afsluiten en mensen kunnen daar hun vaste rondje met hond even niet lopen, stuiten we weleens op onbegrip. Maar wij weten dat daar dan bijvoorbeeld jonge dieren zitten. Overigens lukt het ons om ruim 90% van het hele gebied voor zowel mens als dier toegankelijk te houden. Mooi voorbeeld is de afrastering die we plaatsten van bijna 50 hectare dwars door het bos met mogelijkheden voor reeën om er wel door te komen en de schapen binnen te houden. Ander voorbeeld: met behulp van lage afrasteringen (kastanje trip-rail) wordt voor mensen duidelijk waar ze wel en niet kunnen lopen. Samen met Van Vliet bedachten we deze vriendelijke en tegelijk duidelijke oplossingen. Enerzijds is het gebied beschermd en tegelijk kunnen mensen er wel van de natuur genieten. En dat is precies wat we voor ogen hebben.”

Meer projecten bekijken

Terug naar het overzichtLees verder over duurzaamheid
Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.