Genieten van natuur en dier
“Ons werk is een win-winsituatie. Wij verzorgen in opdracht natuurgebieden waarbij we onder andere Schotse Hooglanderrunderen inzetten om het terrein te onderhouden. Intussen kan het publiek genieten van de dieren en de natuur. De dieren zijn prachtig om te zien. Vaak krijgen we spontaan foto’s van bezoekers die een kalfje hebben gespot. Dat is natuurlijk fantastisch”, vertelt Jasper Poot, eigenaar van Gradiënt Natuurbeheer.
Gradiënt Natuurbeheer zet zich in voor ecologisch en duurzaam onderhoud en beheer van diverse gebieden in Nederland. “We werken samen met of in opdracht van particulieren, overheidsinstanties en natuurorganisaties. We beheren kleine weilandjes, grote natuurgebieden, parken, landgoederen, weilanden, bermen, bossen en heide. Tegen een vaste jaarvergoeding laten wij bijvoorbeeld vee grazen, daarbij zorgen wij natuurlijk ook voor de dieren, de afrasteringen en we hebben natuurvlees in de verkoop.”
Veelheid aan dieren
Voordat Jasper het bedrijf in 2011 overnam, was hij eigenaar van een slagerij. “Ik kende Gradiënt Natuurbeheer wel omdat ik er als slager natuurvlees inkocht. Toen ik mijn slagerij verkocht en een nieuwe uitdaging zocht, kreeg ik de mogelijkheid dit bedrijf over te nemen. Naast Schotse Hooglander runderen, waarvan we ongeveer 350 hebben werken we onder meer met pony’s, geiten, heideschapen, damherten en zwijnen. Afhankelijk van het gebied en de wensen, zetten we de dieren in.”
Geen concessies aan kwaliteit
Naast het verzorgen van natuurlijke begrazing, zorgt Gradiënt Natuurbeheer voor hekwerken en afrasteringen. Jasper: “Hiervoor hebben we een samenwerking met onder meer Van Vliet Duurzaam hout. We hebben een prettige samenwerking, bovendien heeft het eiken- en kastanjehout wat zij leveren, een natuurlijke uitstraling en het is duurzaam. Onlangs hebben we samengewerkt aan een natuurgebied van 21 hectare middenin Amsterdam. Tot voor kort was het een stuk grond waar niets mee gebeurde. Nu is het een uniek stuk natuur waar onze runderen de vegetatie kort houden en waar mensen kunnen wandelen. Uiteraard speelt afrastering een grote rol, want je wilt natuurlijk geen dieren in de Coentunnel. Daarom doen we geen concessies aan kwaliteit. Maar ook uitstraling en duurzaamheid hoort bij onze manier van werken, hierin hebben we in Van Vliet een goede partner gevonden.”
Terug naar het overzichtLees verder over duurzaamheid