Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400

Geen lariks palen maar kastanje boomstammen in de fundering

Marcel Dorrestijn (Van Vliet Duurzaamhout) en Timo van Drie (RCN Het Grote Bos)RCN Het Grote Bos in Doorn bestaat al 71 jaar en blijft verduurzamen. Bij het ontwikkelen van het nieuwe Entreegebouw werd het thema 'buiten naar binnen brengen' tot in de details uitgewerkt. Timo van Drie (hoofd techniek en groen) en Marcel Dorrestijn (Van Vliet Duurzaamhout) kijken met trots op het project terug.

Timo: “Het receptiegebouw was echt verouderd en aan vervanging toe. Maar ook de rol van de receptie verandert, de toegang tot de huisjes gaat met een code, de slagboom herkent de kentekenplaten en Google Maps wijst je de weg naar het huisje of de kampeerplek. We hebben een receptie-loze aankomst en besloten het gebouw het Entreegebouw te noemen. Alle gasten kunnen hier terecht met al hun vragen over het vakantiepark, activiteiten in de buurt, vergeten boodschappen of bijvoorbeeld voor het huren van een fiets of elektrische scooter. In onze piektijd hebben we 5.000 gasten, dat vraagt wel om een behoorlijk gebouw.

Het idee leefde al langer en zo’n vier jaar geleden begonnen we met de serieuze plannen. Wat willen we, welke uitstraling, welke architecten benaderen we? We hebben vrij vroeg in het proces een bouwteam gevormd waardoor iedereen direct mee kon denken, dat is ons heel goed bevallen.“

Een gebouw als een gecomprimeerde boom, midden in de bossen

RCN Entreegebouw waterorgel“Timo vervolgt: “Je denkt er wel even goed over na als je een nieuw gebouw gaat plaatsen in een park dat al een behoorlijke historie heeft en midden in de bossen staat. Hoe brengen we de uitstraling van het bos naar binnen en past het in de omgeving? Drie architecten gingen aan de slag. Bint Architecten kwam met het beste idee: maak het gebouw als een gecomprimeerde boom waarbij buiten naar binnen wordt gebracht. Als het weer buiten een beetje somber is mag het binnen ook wat somberder zijn en als de zon schijnt is het binnen ook wat zonniger. Het dak is als het bladerdek dat over de boomstam hangt. Doordat het gebouw bovenin allemaal glas heeft, is het alsof het bladvormige dak zweeft. De architect heeft het zo ontworpen dat het verbonden is met de omgeving, het heeft geen voor- en achterkant. Het water dat op het dak valt vangen we niet op, maar het wordt via het waterorgel gelijk teruggebracht naar de oppervlakte, net als bij een echte boom. Het water infiltreert zo direct weer in de grond, hier komt geen riool of leidingwerk aan te pas, het is puur natuur. Wat heel apart was, bij de opening van het gebouw heeft het, net voor aanvang van het programma, heel kort hard geregend. Daar stond iedereen te schuilen onder het bladerdek! En het waterorgel deed meteen zijn werk, de architect stond erbij te genieten, die had het nog niet in werking gezien. Gelukkig ging daarna meteen de zon weer schijnen en konden we er een mooi openingsfeest van maken.”

Duurzaam kastanjehout, de mooiste fundering voor dit gebouw

"Met het ontwerp op basis van een boom zijn de kastanje stammen van Vliet de uitgelezen fundering voor dit gebouw. De 19 stammen komen overal terug, zowel buiten als binnen. Oorspronkelijk was het idee van Heko spanten om cilindrisch geschilde lariks palen te gebruiken. Wij wilden liever een echte boom, een stam met spinthout, met een karakteristieke uitstraling en noesten. Dat had de architect in zijn eerste impressie getekend en geeft veel meer verbinding met de omgeving. Het duurzame kastanjehout is zowel voor binnen als buiten de best passende oplossing. Van Vliet zocht voor ons zo recht mogelijke stammen. Voor de constructeur was het wel een uitdaging, denk aan het uitlijnen van de stammen, de zaagkerven, snedes, dat was best lastig. Het was niet onmogelijk, ze moesten alleen wel het wiel opnieuw uitvinden.

“Het idee dat die stammen groeiden op stronken van honderden jaren oud en dat daar nu al een nieuwe stam op groeit, geweldig toch?!”

Ook qua duurzaamheid was de keuze voor kastanjehout snel gemaakt. De houtsoort is zowel duurzaam qua levensduur als groeiwijze. Het kastanjehout groeit in een hakhoutcultuur. Hierdoor loopt de stam na de kap van nature weer uit op een bestaande stronk. Onze stammen zijn in zo’n 40-50 jaar gegroeid op een bestaande boomstronk die wel honderden jaren oud kan zijn. En op dit moment staat er al een nieuwe stam te groeien uit dezelfde stronk, daar kunnen we straks mooi weer nieuwe gebouwen mee maken. Als je daar over nadenkt zit de natuur toch heel mooi in elkaar.”

Ingewikkeld maar niet onmogelijk en echt het mooist

Timo is trots op hun eigengereidheid en eigenwijsheid, parkmanager Eelco Stienstra zag ook de voordelen van kastanjehout dus dit was iets waar we ons hard voor gemaakt hebben. “De keuze voor kastanjehout werd niet zonder slag of stoot gemaakt. Maar als je het nu ziet staan, geweldig!” Marcel vult aan: “Het was echt een uitdaging, het is volledig out of the box om stammen te kiezen in plaats van cilindrische palen. Het heeft fikse discussies opgeleverd met de maker van de dakconstructie. Het was onbekend voor ze maar het was niet onmogelijk. En nu staat het er, zo gaaf! Iedereen nu zo trots is op het geheel.”

We gaan allemaal voor een 10, een waardevolle samenwerking

RCN Het Grote bos werkt al lang samen met Van Vliet Duurzaamhout. Timo: “Ze denken altijd met ons mee en dan ook echt out-of-the-box. Er zijn veel vakantieparken, pretparken en dierentuinen waar je het duurzame hout van Van Vliet tegenkomt. Wij willen het vaak net even anders, passend bij de uitstraling van ons park. We brainstormen regelmatig en zo wordt er veel specifiek voor ons bedacht. Onze poolbar en ons hek bij het zwembad bijvoorbeeld, dat zie je verder nergens, dat vinden we leuk. Hiernaast zijn ze heel flexibel, als we ergens mee begonnen zijn maar het toch anders willen, dan kan dat altijd. We gaan allemaal voor een 10, daar hoef je ze niet in mee te slepen, dat willen ze zelf ook en dat voelt fijn. Ze zijn nergens te beroerd voor.” Marcel: “We krijgen de ruimte om met innovaties te komen, ze laten ons hierin vrij en we krijgen het volledige vertrouwen. Met de prettige communicatie en open gesprekken komen we samen tot unieke oplossingen. Dat is echt heel fijn samenwerken.”

 

Terug naar het overzicht