Duurzaamheid zit niet alleen in milieu, maar ook in relaties
Creatief bureau Triomf doet de aankleding voor festivals, verschillende merken en gemeentelijke instellingen. Oprichter en creative partner Rinke Wils licht toe: “Wij verzorgen de invulling van tijdelijke ruimten voor popfestivals en ontwikkelen plekken voor een merkactivatie. Voor de Spar hebben we onlangs een zeecontainer omgebouwd tot verplaatsbare eenpersoonswinkel.”
Vanaf de eerste editie in 2009 is Triomf medeorganisator van muziekfestival Into the Great Wide Open op Vlieland, een eiland dat voor 95% in handen is van Staatsbosbeheer. “Dat zet natuurbehoud en duurzaamheid meteen bovenaan de lijst. Eigenlijk is het hele eiland festivalterrein waar bezoekers van de ene naar de andere locatie lopen. Je hebt het wel over tweeduizend bezoekers in een bos of vijfhonderd mensen op het strand. Dan moeten er grenzen worden aangeven in een omgeving waar stalen hekken totaal niet passen. Wij hadden vroeger kastanjehouten schapenhekken in onze tuin, een vriendelijke manier om een natuurlijke afscheiding te creëren. Ik ging daar naar op zoek en kwam in 2008 op het spoor van Van Vliet Duurzaamhout. Het eerste jaar huurden we het schapenhek. Het tweede jaar kochten we een hele grote partij kastanjehouten hekken.”
Pergola van 42 meter lang
In Hilversum heeft Triomf De Kwekerij ingericht, een tijdelijk evenementenpark dat deze zomer dient als ontmoetingsplek. “Het hele terrein bij het centraal station is aangepakt. Er zijn extra bomen aangeplant, looppaden aangelegd en buitenbankjes geplaatst die we gemaakt hebben van houten bielzen van Van Vliet. We hebben een soort XXXL pergola gebouwd van 42 meter lang en 8 meter hoog." Ernst-Jan van Van Vliet Duurzaamhout wordt ook altijd erg enthousiast van dit soort initiatieven: "Ik wist dat Staatsbosbeheer een aantal geschikte bomen had liggen en die hebben we gebruikt. Het is een leuke plek geworden die iets toevoegt aan het stadscentrum en nu al goed bezocht wordt.”
Hergebruik
“Door het coronavirus doen we nog 10% van wat we normaal doen, onze sector wordt heel hard geraakt", vervolgt Rinke. "We hadden al wat meer focus op permanentere inrichtingen, want de tijdelijkheid van festivals van drie dagen begon een beetje te knagen. Dat heeft ook met duurzaamheid te maken, waar wij bewust mee bezig zijn. Onze bussen rijden op biodiesel waarvoor we een eigen installatie hebben. We gooien weinig weg en hergebruiken zoveel mogelijk, ook voor festivals. Hout dat nodig is voor de buitenruimte, kopen we al meer dan tien jaar bij Van Vliet Duurzaamhout. Als ik langsga zitten we al gauw anderhalf uur bij te praten, dat is heel leuk. Duurzaamheid zit niet alleen in het milieu, maar ook in relaties.”
“Wat het bouwen met hout zo bijzonder maakt, is dat je een positieve bijdrage levert aan de CO2-voetafdruk. Zo hebben we met dit duurzame project -34.093,24 kg CO2 gereduceerd door het gebruiken maken van Europees eiken en Douglas hout.”
Gebruikte materialen voor dit project in gemeente Hilversum:
- Inlands douglashout (onder andere balken van maar liefst 8 meter!)
- Eikenhouten industriebielzen