Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400

Duurzaamheid in al haar facetten

Duurzaamheid is een breed begrip. Zoek op het internet en je vindt er een heleboel definities van. In de praktijk gaat het er bij al deze definities om, dat je korte termijn keuzes geen negatief effect hebben op de lange termijn. Dit klinkt eenvoudig, maar is in de uitvoering lastig omdat er een hoop invloeden zijn waar je geen zicht op hebt. Hiernaast heeft het invloed op alles wat je doet, de hele dag door.

Pieter Zeeman, Manager Product Development bij Van Vliet Duurzaamhout, vertelt: "De achtergrond van ons bedrijf ligt in de bosbouw. Duurzaamheid is er dan ook met de paplepel ingegoten. Want zonder duurzaam beheer van het bos hebben we geen bestaansrecht op lange termijn. Geen bos betekent natuurlijk voor ons ook geen hout en geen hout betekent… Nou ja, je snapt het wel denk ik. Duurzaamheid gaat bij ons dan ook verder dan alleen het hout als duurzaam product te verkopen. Bijna iedereen kent het verhaal inmiddels van de negatieve carbon footprint van hout en de gunstige effecten van het verantwoord gebruik van hout op het klimaat wat hiermee samengaat. Maar we kijken nog net even wat verder."

Hout van dichtbij

"We denken in duurzame oplossingen en werken continu samen met onze klanten en leveranciers aan nieuwe innovatieve producten en oplossingen voor vraagstukken die we tegenkomen. Zo zijn we destijds met kastanje begonnen als alternatief op geïmpregneerd hout. Hiernaast is zowel kastanje, robinia als eik in veel gevallen een prima alternatief op tropische hardhoutsoorten. Waarom zouden we hout vanuit de andere kant van de wereld gebruiken als we een alternatief om de hoek kunnen halen? Waarom hout impregneren als we het op een natuurlijke manier onbehandeld kunnen toepassen? In bijna alle gevallen vinden we voor de vraagstukken van onze klanten een goed duurzaam alternatief."

Maar waar halen we ons hout dan wel vandaan? "Eigenlijk is het simpel: zo dichtbij mogelijk", zegt Pieter. "Ons douglas en lariks hout komt bijna allemaal van de Veluwe en het andere hout halen we momenteel allemaal vanuit Europa. We maken dan ook bewuste keuzes om hout vanuit bepaalde landen niet te kopen en lopen hierbij voorop in de markt. Denk bijvoorbeeld aan landen die hoog op de corruptie perceptie index staan… In onze ogen kan je niet met zekerheid aantonen dat het hout daar echt legaal geoogst wordt."

Duurzaam bosbeheer

"We kijken naar de manier waarop het bos beheerd wordt. Zo komt ons kastanjehout uit hakhout opstanden. Als het hout geoogst is, ontspruiten vanuit de stronk die achterblijft gemiddeld 6-10 nieuwe staken. Hiernaast wordt voor het eiken wat we verkopen geen bos kaalgekapt, maar wordt via selectieve kap zorgvuldig iedere stam uitgekozen."

Generatie op generatie

"Met onze leveranciers werken we over het algemeen al vele jaren samen. Het zijn hechte relaties met veelal familiebedrijven. Bij een aantal fabrieken werken we zelfs al met de volgende generatie. We werken hierbij uiteraard samen op operationeel, tactisch en strategisch niveau. Ook hebben we veel aandacht voor de onderlinge verhoudingen. Hierdoor hebben we niet alleen relaties opgebouwd die professioneel zijn, maar ook op persoonlijk vlak goed zijn. Dit geeft een hoge mate van wederzijds vertrouwen, begrip voor elkaar en respect."

Pieter sluit af: "Ons inkoopbeleid helpt ons met een stabiele aanvoer van goede betrouwbare producten uit legale bronnen.  Dit is natuurlijk weer goed voor de leveranciers, maar ook voor onze klanten!"

Terug naar het overzicht