Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400

Bewegwijzering van duurzaam hout past mooi in het landschap

Als een hobby uit de hand loopt, kunnen er mooie dingen ontstaan. Jan Willem de Groot kocht ooit een graveermachine die hij uitprobeerde op verschillende materialen. In augustus 2020 startte hij met zijn goede vriend Hans van Setten en zijn zwager Christian Onderstal het bedrijf Foretti, dat bewegwijzering maakt van duurzaam hout.

Foretti levert aan landschapsbeheerders, bos- en parkeigenaren en projectontwikkelaars. “Informatieborden worden vaak gemaakt van niet-duurzame materialen, zoals aluminium of plastic. Het is prachtig om het op duurzaam hout te kunnen zetten. Daarnaast werken wij met lokale partners, zoals Trae, die de borden op ambachtelijke wijze met deuvels en milieuvriendelijke lijm in elkaar zetten. En uitsluitend met kastanje- en eikenhout van Van Vliet Duurzaamhout.”

QR-codes en informatieborden op duurzaam hout

Ook projectontwikkelaars blijken geïnteresseerd. “Dat is leuk om te zien”, vindt Hans. “Via QR-codes op hout worden mensen op locatie naar hun website verwezen. Dat gaan we in de natuur steeds meer tegenkomen. Een mooi recent project is de bewegwijzering van een horecagelegenheid en een landgoed. Residence Rhenen grenst aan het Utrechts Landschap en aan de bossen van Landgoed Prattenburg. In het bos worden houten borden geplaatst, waarop de wandelgebieden op landgoed Prattenburg worden aangegeven én er wordt verwezen naar het feit dat je kunt lunchen bij Residence Rhenen. Doordat we met dit soort hout werken, pas het mooi in het landschap en gaan er deuren open. Mensen zijn er heel enthousiast over.”

Gekapte eik gaat twintig jaar mee

“We hebben een unieke samenwerking met Van Vliet Duurzaamhout”, vertelt Jan Willem. “Zij leveren veel materialen aan recreatieterreinen en parken; wij hebben een productlijn van duurzame informatieborden voor de openbare ruimte. Door samen op te trekken, hebben we veel meer slagkracht. Wereldwijd is een enorme ontwikkeling gaande rondom vergroening en verduurzaming. Er moeten meer bomen komen en er zijn bosstrategieën ontwikkeld om koolstof op te slaan. Als een boom gekapt wordt en in de open haard belandt, ben je alle opgeslagen koolstof kwijt. Dat is zo uniek aan wat Van Vliet Duurzaamhout doet en aan onze producten: samen hebben we oog voor duurzame toepassing van hout. Een gekapte eik en een tamme kastanje gaan in de vorm van een bewegwijzering of informatiebord zomaar nog twintig jaar mee. Gelukkig is dat ook het motto van steeds meer beheerders van openbare ruimten: er komt alleen nog maar duurzaam hout in.”

Van links naar rechts: Hans van Setten, Christian Onderstal, Jan Willem de Groot

Terug naar het overzicht
Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.