Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400

Apenheul en Van Vliet delen passie voor natuur

“Elke dag maak ik wel even een rondje door het park om te kijken hoe alles erbij staat. Het is fascinerend om te zien hoe de apen zich gedragen in dit mooie natuurpark van 12 hectare groot. Duurzaamheid is voor ons een missie, daarin willen wij koploper zijn in onze sector”, vertelt Marc Steller. Hij startte op 1 januari 2018 als hoofd Technische Dienst bij de Apenheul.

“De producten die we hier verkopen zijn zoveel mogelijk biologisch of FairTrade, we hebben zonnepanelen en gebruiken zoveel mogelijk duurzame materialen”, vervolgt Marc. Op alle vlakken kijken we daarnaar; ook onze nieuwe projecten willen we graag duurzaam en circulair bouwen. We werken daarom met leveranciers bij wie duurzaamheid hoog in het vaandel staat.”

Een totaal andere wereld

Marc is verantwoordelijk voor de afdeling Technische Dienst die zorgt voor onderhoud, verbouwingen, facilitaire ondersteuning en groenvoorziening. “Het is een fantastische baan, ik ben in een andere wereld terechtgekomen,” zegt Marc, die ruim 20 jaar bij een schoolboekenleverancier werkte. “Apenheul is een seizoensbedrijf, dat zorgt voor een bijzondere dynamiek. In de aanloop naar het seizoen voeren we de nodige aanpassingen en reguliere onderhoudswerkzaamheden uit. Alles moet in die periode geregeld worden en op tijd klaar zijn. Als de deuren weer opengaan en alles er tiptop bijstaat, valt de druk voor ons een beetje weg. Nu het park open is, zijn we alweer bezig met de voorbereidingen van bouwprojecten en onderhoudswerkzaamheden voor komende winter. En natuurlijk met alle zaken die dagelijks op ons afkomen, zoals kleiner onderhoud in het park.”

Klimmen op kastanjehout

“Van Vliet Kastanjehout deelt onze passie voor natuur en draagt dat uit in hun bedrijfsvoering. Afgelopen winter hebben we de Amazoniabrug, een grote loopbrug voor bezoekers tussen gebieden met apen, gedeeltelijk gerenoveerd met hout van Van Vliet. De meeste projecten zijn van voor mijn tijd, maar Van Vliet levert zo’n beetje al het kastanjehout dat binnen Apenheul aanwezig is. De klimstructuren bij de orang-oetans en op de eilanden bij de bonobo’s zijn bijvoorbeeld gemaakt van kastanjehout van Van Vliet. Onze timmermensen hebben er uitdagende klimstructuren van gemaakt waar de apen zich fijn bij voelen.”

Natuur beschermen

“Wij proberen de natuur zoveel mogelijk te beschermen en zijn daarom bij nieuwe bouwplannen zo flexibel mogelijk. Staat er een boom of plant in de weg, dan passen we onze plannen daarop aan. Ons uitgangspunt is zoveel mogelijk behoud van de natuur zoals die er nu is. Persoonlijk vind ik het heel belangrijk dat we zuinig met onze aarde omgaan. Ik heb drie dochters die hopelijk zelf ook een keer kinderen krijgen. Het is belangrijk dat we de aarde voor latere generaties in mooie staat houden.”

Terug naar het overzichtLees verder over duurzaamheid
Ons online magazine ontvangen? Ons online magazine ontvangen?

Schrijf u in voor ons online magazine en blijf op de hoogte van onze nieuwe producten en projecten. In ons magazine vindt u onder andere interviews met onze klanten en geven wij u een inkijkje in ons bedrijf.