Alles wat Natuurmonumenten doet is duurzaam
Natuurmonumenten heeft 700.000 leden en begunstigers en beheert landgoederen, kastelen en ruim 115.000 hectare bos- en natuurterrein. Als boerenzoon vindt Jan Quik van Natuurmonumenten het leuk om de verbindende factor te zijn tussen de agrarische ondernemer en natuurbeheer. Hij heeft er een mening over: “Ik denk dat het gewoon samen kan.”
Boswachter zonder bos
“De agrarische sector kan niet zonder de natuur en omgekeerd. Mijn uitdaging daarin is de functie van bruggenbouwer”, zegt coördinator natuurbeheer Jan Quik. “Mijn regio loopt vanaf de Biesbos tot Nijmegen, langs de Maas. Daar coördineer ik de praktische planning zoals maaien, rasters plaatsen en vee naar de percelen brengen. Kenmerkend voor dit gebied zijn de vele uiterwaarden en graslanden, maar er is weinig bos. Ik ben eigenlijk een boswachter zonder bos. In mijn beheereenheid wordt veel nieuwe natuur gemaakt. We richten bijvoorbeeld uiterwaarden in en maken nieuw grasland van unieke soorten. Duurzaamheid vind ik daarbij heel belangrijk, want als we niet goed zorgen voor de omgeving waar we wonen, werken en recreëren, vernietigen we onszelf.”
125 kilometer afrastering
Vanaf zijn eerste werkdag bij Natuurmonumenten, zo’n 12,5 jaar geleden, werkt Jan al samen met Van Vliet Duurzaamhout. De kastanje palen van Van Vliet vormen in totaal 125 kilometer aan afrastering rond terreinen waar koeien lopen. Elk jaar wordt gecontroleerd of de afrastering weer een seizoen mee kan. “Om de vier meter staat een paal, dus reken maar uit hoeveel dat er zijn. We gebruiken ook veel duurzaam rondhout van Van Vliet voor de vier eendenkooien in ons gebied. Ze leveren maatwerk en zoeken een oplossing als je onverwacht iets nodig hebt. Toen er ’s nachts 16 poorten werden gestolen, zaten we echt omhoog. Van Vliet snapt zo’n probleem en past er een mouw aan: de volgende dag waren er al nieuwe poorten. Een unieke service waarvoor ik nog steeds heel dankbaar ben.”
Duurzame kringlooplandbouw
“Alles wat wij doen is duurzaam en dat is een van de redenen dat wij samenwerken met Van Vliet Duurzaamhout. Net als ik, houden ze van praktisch werk en streven duurzaamheid na. Kwaliteit leveren valt daar ook onder; je zet liever iets neer voor langere tijd. Goede kwaliteit betekent minder snelle vervanging en minder uitstoot. Ik zit bijvoorbeeld ook in een Europees duurzaamheidsproject. Wij maaien heel veel graslanden en houden gras over dat niet geschikt is voor de landbouw. Daarvan willen de deelnemers isolatie maken voor woningbouw als vervanger van glaswol. Heel mooi om een grondstof te maken van natuurlijk afval. Natuurmonumenten wil naar duurzamere kringlooplandbouw. Er komen vraagstukken bij als: wat moet een landbouwbedrijf daarvoor veranderen en hoe kan de regelgeving worden aangepast zodat het interessant wordt. Heel leuk om over zulke complexe vraagstukken mee te denken. Al zou ik eigenlijk wel weer meer het veld in willen, want buiten gebeurt het.”
Terug naar het overzicht