Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Nummer één in duurzaam Europees hout ®
Bel ons op 0343 454400
Ons hout

Een royaal assortiment van duurzaam hout

Wij bieden verschillende duurzame Europese houtsoorten. Duurzaamheid zegt onder meer iets over de levensduur van hout. Hoe langer de levensduur is, des te beter de duurzaamheid. Er zijn in totaal vijf duurzaamheidsklassen. Klasse 1 staat voor het houtsoort met de langste levensduur.

Kastanjehout

Herkomst: Herkomst: Frankrijk en Engeland
Kastanjehout

Kastanjehout vinden wij misschien wel het ‘mooiste hout wat er is’. Het hout is namelijk van nature zeer duurzaam en valt in duurzaamheidsklasse 1-2. Het is uitstekend timmerhout: het lijkt qua kleur en structuur op eikenhout. Kastanjehout heeft een hoge duurzaamheid doordat er veel looizuur in het (kern)hout zit. Het wordt veel gebruikt om hekken van te maken. Het hout van de tamme kastanje is fijnvezelig en zeer goed bestand tegen vocht. Het is houdbaarder dan eikenhout en daarom zeer geschikt voor het vervaardigen van tuinmeubelen, bruggen en voor steunpalen voor hekwerken langs de kust.

Terug naar duurzaamheid

Eiken

Herkomst: Herkomst: Frankrijk en Engeland
Eiken

Ons eikenhout is afkomstig uit Frankrijk en valt met haar duurzaamheidsklasse 2 onder de noemer Europees hardhout. Eiken is sterk en hard en toch redelijk makkelijk te bewerken en af te werken. Onder water dient het echter wel beschermd en geconserveerd te worden (paalwerk en jachtbouw). Eiken is vrijwel overal toe te passen, denk aan constructiehout, op scheepswerven, bij bruggenbouw en waterwerken, als toepassingen in de meubel-, speelgoed-, sportartikelen-, carrosserie- en landbouwmachine-branche. Eikenhout heeft een geheel eigen karakter met een mooie ‘vlamtekening’. Het kan onbehandeld gebruikt worden waarbij het in de open lucht in de loop der jaren op geheel natuurlijke wijze licht zal vergrijzen. Eikenhout wordt standaard vers en fijn bezaagd geleverd, maar wij schaven en/of drogen het ook voor u. Een gedeelte van ons assortiment is windgedroogd uit voorraad leverbaar. Ook voor restauratiebouw kunnen wij u de juiste balken leveren, bijvoorbeeld authentiek gedisseld. Eiken heeft, net als tamme kastanje, een hoog natuurlijk looizuurgehalte. Metalen die in contact komen met eiken kunnen daardoor snel corroderen. We adviseren u graag over de juiste keuze van uw bevestigingsmiddelen.

Terug naar duurzaamheid

Douglas

Herkomst: Herkomst: Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe
Douglas

Douglashout is afkomstig van de douglasspar. Douglas valt in duurzaamheidsklasse 3. Het hout heeft, bij bovengronds gebruik onbehandeld een minimale levensduur van 10 tot 15 jaar. Douglas is een van de hardste Europese naaldhoutsoorten. Het spint van het hout is bleekbruin en het kernhout roodbruin. Douglashout wint aan populariteit vanwege de warme uitstraling. Het hout is geschikt voor buitengebruik en bovengrondse doeleinden. Het hout wordt meestal gebruikt voor de bouw van overkappingen, veranda’s, schuttingen, kapschuren en gevelbedekking. Wij hebben een groot assortiment direct uit voorraad leverbaar.

Terug naar duurzaamheid

Lariks

Herkomst: Herkomst: Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe
Lariks

Lariks hoort bij de familie van coniferen, heeft een lichte geelbruine kleur, is duurzaam, watervast en sterk. Larikshout valt in duurzaamheidsklasse 3. De nerf van het hout is matig fijn. De draad is overwegend recht. Lariks is zeer geschikt als constructiehout. In het bijzonder is lariks geschikt voor terrasoverkappingen, schuttingen en vlonders of tuinmeubelen. Wij hebben een groot assortiment direct uit voorraad leverbaar.

Lariks en douglas worden door ons gemengd in assortiment geleverd aangezien de duurzaamheid en kenmerken gelijkwaardig zijn. Ook in de bossen staan beide soorten vaak gemengd in de houtopstanden.

Terug naar duurzaamheid

Robinia

Herkomst: Herkomst: Hongarije
Robinia

Robinia is afkomstig van de robiniaboom. Het is een van de meest duurzame houtsoorten ingedeeld in klasse 2 en heeft een hoge weerstand tegen aantasting door insecten en rot. Het hout vergrijst en wordt met de tijd mooier en karakteristieker. Robinia is wat grillig van karakter en kent vooral toepassingen waarbij artistieke vormgeving wordt gezocht. Het wordt ook veelal gebruikt bij het vervaardigen van speeltoestellen, tuinhuizen, parkmeubilair, hekwerken en plantenbakken. Wij hebben ook robiniapalen beschikbaar die geschikt zijn voor afrasteringen.

Wij leveren ook robinia geschuurde palen spintvrij, zeer geschikt voor speeltoestellen en invulling aan natuurlijk spelen.

NB. Veel mensen kennen robinia onder de naam acacia. Dat is echter niet de juiste naam. De officiële naam luidt robinia pseudoacacia. De houtkwaliteit van de acacia is beduidend minder dan de houtkwaliteit van de robinia. 

Terug naar duurzaamheid

Vuren

Herkomst: Herkomst: Nederland
Vuren

Vuren is de naam van het hout wat gezaagd wordt van de Picea Abies, de fijnspar. De kleur is bleek tot witachtig geel met een zachte en grove tekening. Na langdurige blootstelling aan licht wordt het geelbruin. Om verkleuring tegen te gaan, dient de houtsoort snel afgewerkt te worden.  Vuren gaat in de buitenlucht niet erg lang mee. Maar het is een uitstekende economische keuze als bijvoorbeeld boompaal ter ondersteuning van de boom. Die ondersteuning is immers tijdelijk. Vuren wordt ook veel gebruikt in de (interieur)bouw: kapconstructies, binnenkozijnen, stijl- en regelwerk. 

Terug naar duurzaamheid